Koronavírus

A COVID-19 vírus okozta járványveszély még nem múlt el, sőt készülnünk kell egy következő hullámra is. A koronavírus járvánnyal kapcsolatos információkat, intézkedéseket és az eljárásrendünket tesszük közzé ezen az oldalon.

 

TÁJÉKOZTATÁS

A COVID járvánnyal kapcsolatos intézményi eljárásrendet (intézkedési terv)
a Dokumentumok menüben találhatják vagy innen is letölthetik.

 

A jelenlegi járványügyi helyzetben az ECDC ajánlásai, illetve számos európai ország által bevezetett intézkedések tapasztalata alapján az Eljárásrend felülvizsgálata indokolt, mely folyamatban van. A fentiekben foglaltak alapján az Eljárásrend 3.1.1. pontja 2022. szeptember 16-tól módosul.

 

1.) Tanulók esetén a gyanús tünetek jelentkezésekor el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatot (antigén gyorsteszt vagy PCR vizsgálat) és az igazoltan COVID-19 fertőzöttséget a szülőnek jeleznie kell az osztályfőnöknek. Az igazoltan fertőzött tanulót 7 napra otthon kell tartani. Az elkülönítés időtartama lerövidíthető, amennyiben az elkülönítés 4. napján láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon antigén gyorstesztet végeztethetnek, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható, a tanuló jöhet iskolába.

2.) Igazolt COVID-19 fertőzés esetén a fertőzöttel szoros kapcsolatba került, fertőzésre gyanús tüneteket nem mutató tanuló látogathatja az intézményt, de a szoros kontaktus időpontjától számított 5 napig köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni. Amennyiben a kontakt tanulónál fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek, akkor az előbbi (1.) pont szerint kell eljárni  (antigén gyorsteszt vagy PCR vizsgálat, 7 napos elkülönítés).

3.) Az igazolt fertőzöttség esetén a távollét igazolására a gyorsteszt vagy PCR-teszt eredményéről kiállított másolat, fényképfelvétel, dokumentum igazolásnak tekinthető. A hiányzást a házi orvos is igazolhatja. Ha a szoros kontaktú tanulót óvatosságból mégis otthon tartaná a szülője, úgy a távollét igazolása a 15 napos szülői igazolás terhére igazolható.

4.) A fenti eljárásrend a folyamatban lévő járványügyi megfigyeléseknél szeptember 15-től visszamenőleg (09.16-18. időszak) is alkalmazható.

Budapest, 2022. szeptember 16.

Lévai András, intézményvezető

 

 

A koronavírus fertőzés megelőzését szolgáló 2021. november 02-tól érvényben lévő intézkedések  egy részét 2022. március 7-től visszavonjuk és az alábbiak szerint intézkedünk.

1. Az iskolába érkezéskor nem kötelező a maszkot használni és a kézfertőtlenítésre sem kötelezzük a belépőket. Az iskola közösségi tereiben nem kötelező a maszk használata, de nem is tilos használni. Mindenki maga dönti el, hogy használja vagy sem a maszkot.  A kézfertőtlenítő helyett a többszöri és alapos szappanos kézmosást javasoljuk.

2. Március 7-től (hétfőtől) mindenki a főbejáratot használja az iskolába érkezéshez, a felsősöknek sem kell az udvari kaput használni. (Nem is lesz nyitva.) A reggeli ügyeletre gyülekezés a földszinti aulában lesz, a pingpongozót innentől nem kell ügyeletre használni.
A délutáni hazamenetel is a főbejáraton keresztül történik, vagyis az alsósokat (1-4. évfolyam) 16.00 órakor a főbejárat előtt várják.

3. Az udvaron tartózkodás rendje a nagyszünetben és a szabadidőben változatlanul megmarad.

4. Továbbra is érvényben van, hogy az intézményt csak egészséges gyermek és felnőtt látogathatja, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb előírások.

5. Érvénybe maradnak a fertőtlenítésre, személyes higiénére vonatkozó előírások is.

6. Felfüggesztésre kerül az intézményt látogató szülőkre és idegenekre vonatkozó előírások; ügyintézés alkalmával, megbeszélések idejére látogatási igazolvány nélkül is beléphetnek a szülők, illetve egyéb okból érkező vendégek.

2022. március 6. 


Intézkedés, 2021. november 02.

A koronavírus okozta megbetegedések számának emelkedése megelőző óvintézkedések bevezetését teszi szükségessé az iskolában. 

2021. november 03-tól (szerda) visszavonásig ismét kötelező lesz az iskola közösségi tereiben az orrot-szájat eltakaró  maszk viselése. Kérem, gondoskodjanak megfelelő maszkról, lehetőleg legyen egy tartalék maszk is a táskában. 

A maszkhasználat minden esetben kötelező, amikor a tanulók a tantermüket bármilyen okból elhagyják. (tanteremváltás, folyosón, aulában, tornaterembe és étkezésre levonuláskor, a büfében és a büfé előtti várakozás alkalmával, illemhely használatakor, a délutáni összevont ügyeleten az udvaron is!) 

Az osztályfőnökök gondoskodjanak az osztályban tartalék maszkokról. 

Iskolába érkezéskor a maszkot és a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt használni kell! 

Továbbra is a kialakított rend szerint az alsósok a főbejáraton, a felsősök a hulladékudvar felőli kapun és a pingpongozó oldalsó bejáratánál lépnek be az intézménybe.

A tanulóknak általában a tanteremben kell majd tartózkodniuk. (Kivétel a tanteremváltás, büfézés, illemhely használat.)
A folyosón indokolatlanul nem tartózkodhatnak, a tanteremben – amennyiben az lehetséges – ügyelni kell arra, hogy a megfelelő távolságot tartsák be a tanulók.

A tanteremváltáskor a tanulói asztalok, az informatikai eszközök (billentyűzet, egér, tablet) felületét a kiosztott felületfertőtlenítővel fertőtleníteni kell.

A megelőzés fontos eleme a higiénés szabályok következetes betartása: napjában többszöri alapos szappanos kézmosás (étkezések előtt, illemhely használat után, köhögés, tüsszentés után), a cseppfertőzés elkerülése érdekében a zsebkendő használata, a kellő távolság betartása és a fizikai érintkezés minimalizálása. Ajánlott, hogy a gyerekeknél legyen elegendő papírzsebkendő.

A főétkezés ideje alatt az ebédlői asztalokat legalább két alkalommal felület fertőtleníteni szükséges, erről a technikai dolgozók és az ebédelésben segédkező asszisztensek gondoskodnak. 

Hivatalos ügyek intézése miatt a szülők és idegen vendégek csak maszkban és védettségi igazolással léphetnek be az iskolába. A kapunál kihelyezett kézfertőtlenítőt használniuk kell!

Idegenek csak akkor tarthatnak foglalkozást, ha nyilatkoznak, hogy nincsenek fertőzésre utaló tünetei, nem betegek vagy igazolják a védettségüket.

A felső és alsó tagozat novemberre tervezett nyílt napjait egyelőre felfüggesztjük, megrendezésükről – a járványhelyzettől függően – később intézkedünk. 

Csak egészséges gyermek látogathatja az intézményt. Valamennyi gyermek és felnőtt érdekében a betegség tüneteit mutató gyermeket ne engedjék iskolába! A légúti betegségre utaló tünetekkel vagy egyéb betegség miatt hiányzó gyermek csak orvosi igazolással jöhet iskolába.

A betegség tüneteit mutató gyermeket nem engedjük részt venni a foglalkozásokon, a szülő értesítése után el kell őt vinni az iskolából.

Kérjük a kedves szülőket, ha egyéb ok (nem betegség) miatt hiányzik a gyermekük, ha lehet, akkor előre jelezzék az osztályfőnöknek a hiányzás okát és várható időtartamát. 

A hiányzások igazolását és a kapcsolódó dokumentumokat a KRÉTA e-ügyintézés felületén keresztül küldjék meg a szülők az osztályfőnöknek.

Lévai András, intézményvezető

 

 

A 12-18 ÉVES TANULÓK COVID-19 ELLENI VÉDŐOLTÁSÁRÓL

 

A BFKH (Budapest Fővárosi Kormányhivatal) tájékoztatása szerint a 12-18 éves korosztályt érintő úgynevezett diákoltás - az érdeklődés alacsony száma miatt - áprilistól már nem a Károlyi István Gimnáziumban történik, hanem az Újpesti Szakrendelőben. (1046 Budapest, Görgey u. 30.)

Az oltást április 12-én (kedd) 8.00 és 12.00 óra között lehet felvenni.

Az oltásra jelentkezés és kísérés egyénileg történik, azt a szülőnek kell intézni. (Az iskola nem szervezi az oltást.) Az oltás miatti távollétet orvos vagy a 15 nap terhére a szülő igazolja.

Az új protokoll alapján a 12-18. életéves korosztály is megkaphatja harmadik oltást. Feltétel, hogy az alapimmunizálás második oltásától legalább négy hónapnak kell eltelnie.

Kiket érint:
- akik a 12-18 éves korosztályhoz tartoznak, és az ekmúlt hónapokban lebonyolított iskolai kampányoltás során az első és/vagy második, harmadik  oltást még nem kapták meg,
- a legutóbbi helyszíni oltásokat követően töltötték be 12. életévüket,
- az 5-11 éves korosztály számára az oltási lehetőség kizárólag az erre kijelölt kórházi és járóbeteg-szakellátó intézményekben, valamint házi gyermekorvosoknál történhet előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján, vagyis nem a 12-18. évesek oltásával azonos eljárásban oltakozhatnak.

Az oltás felvételéhez szükséges:
- a diáknál legyenek az aláírt, kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatok 
- akik még csak az első oltásra jelentkeznek neki a jelentkezési lapot is ki kell tölteniük: 
- második, harmadik oltás esetén az első, második oltáskor kapott oltási igazolás (ekkor is kellenek a nyilatkozatok is),
- az oltásra érkezőknek maszkot kell viselniük.

A nyilatkozatot és az oltásra jelentkezési lapot továbbra is elérhetővé tesszük. Az oltást igénylőknek a szülői nyilatkozat mellett a jelentkezési lapot is ki kell tölteniük.

Szülői_nyilatkozat_oltáshoz.pdf 

Szülői hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz.pdf

Diákok_jelentkezési_lap_covid 19_oltás-1.docx

 

IGAZOLT COVID-FERTŐZÉS ÉS OLTOTTSÁG
AKTUÁLIS INTÉZMÉNYI ADATOK

Naponta frissítjük. Legutolsó frissítés: 2022. április 29.

Fertőzöttség miatt védett 
tanulók száma
Oltott és védett 
pedagógusok száma
Az oltott tanulók száma Karanténban lévő 
osztályok száma

66

48 244 0

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNYRÓL

A koronavírus járvány ideje alatti bezártság, a megszokottól eltérő hosszú időre elnyúló megváltozott élethelyzet, az összezártság megviseli mind a felnőtt, mind pedig a gyermekek pszichéjét. 

Az iskola korábbi pszichológusa által összeállított és alább elérhető tájékoztatók közzétételével szeretnénk segíteni a szülőknek és a gyerekeknek.

A koronavírus 
Mit mondjunk a gyereknek a koronavírusról?
Figyeljünk mentális egészségünkre 
Feszültség csökkentő módszerek kisgyermekes családoknak

 

Az oldalon található képek forrása a Google Képek szolgáltatása. 

 A IV. KERÜLETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG FELHÍVÁSAI

Új napi rutin - új szokások
A vírus elleni küzdelemben Te is segíthetsz (plakát)
Csalók húznak hasznot a koronavírus helyzetből


A fertőzés megelőzésének leghatékonyabb módja higiénés szabályok betartása és az alapos szappanos fertőtlenítő kézmosás!