A Magyar népmese napja

2023.10.03
A népmeséket gyűjtő és meséket író Benedek Eleknek - Székely Tündérország örökös követének, Elek Apónak - a születésnapja, szeptember 30-a lett a Magyar népmese napja. Az olvasóvá nevelő programunk részeként kihagyhatalan lehetőség legalább ezen a napon a mesék olvasása. Juhász Katalin tanárnő és Lowack Tamásné, Kriszta néni számolt be az eseményről.

Benedek Elek (1859-1929) meseíró, költő írás közben (Fotó: OSZK)

 

A népmese napja, avagy rendhagyó magyarórák az 1-4. évfolyamon

 

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség megőrzése, hogy szeptember 30. legyen a népmese napja.

Ez a szeptemberi nap Benedek Elek születésnapja, aki népmesegyűjtőként segítette a nép ajkán élő meséknek a széles közönséggel való megismertetését.

Ki ne szeretne mesét hallgatni?

Benedek Elek születésnapján mi másról is szólhatna egy magyaróra, mint a MESÉről? Iskolánkban évek óta hagyományosan ennek a napnak a célja, hogy a meseszerető gyerekek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar nép meséi felé.

A legnagyobbak, nyolcadikos diákjaink mesélnek az 1-4. évfolyam osztályaiban olyan meséket, melyeket ők maguk választottak.

Nagy izgalommal és előzetesen otthon is gyakorolva készültek a végzős évfolyam diákjai, hogy élményt adhassanak a mesékkel a kisebbeknek. 

Vajon ki mire emlékszik a hallott mesékből?

 

 

A tanító nénik tovább gondolták ennek a napnak a megünneplését oly módon, hogy a mesékhez az osztályuknak megfelelő feladatokat – játékokat alkottak.

Nyolcadikos „nagy” diákjaink lelkesen indultak az osztályokba, tudva, hogy meséiket várják, a „kicsik” pedig kíváncsian és érdeklődve hallgatták a különleges történeteket. Meseolvasóink szívesen maradtak az alsós kisgyerekekkel a mesével foglalkozó feladatok megoldásának idején is.

Biztos vagyok benne, hogy ezt az értékes hagyományt, a népmese napjának megünneplését meg kell őriznünk, sok értéket ad és kap mindenki, aki részese ezeknek az óráknak.

A mese fontos az életünkben? A válasz: IGEN!

Juhász Katalin, Lowack Krisztina

 

Vissza a hírekhez