Öko hírek

A környezeti nevelésünkkel összefüggő aktuális információkat, akciókat, programokat osztjuk meg a híroldalon. A fenntarthatóság pedagógiájának egyik eleme a környezettudatos, cselekvő magatartás mindannyiunk részéről. Az iskolában számtalan lehetőséget teremtünk, szervezünk a tanév során a tudatos környezetvédő magatartás kialakítására.

 

Iskolánk környezetvédelmi tevékenységei között évről évre megjelenik a hulladékgyűjtés. Tanulóink ugyan naponta használják a tantermi és a folyosókon elhelyezett szelektív tárolókat, de úgy gondoljuk, hogy a családoknak is lehetőséget kell adnunk arra, hogy az otthonukban keletkezett hulladékokat leadják.
Októberben papírgyűjtési hetet tartottunk, amely most is nagyon sikeres volt.
Összesen 8936 kg papírt gyűjtöttek az osztályok. A befolyt pénz az osztályközösségek pénztárcáját gyarapította!

Köszönjük szépen a szülők együttműködését!

Környezetvédelmi munkaközösség

Megvan az őszi papírgyűjtés eredménye!


„Passzold Vissza Tesó!”

2020 novemberében csatlakoztunk a KÖVET Egyesület, a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös „Passzold Vissza Tesó!” című kampányához.

A kampány célja az volt, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük, minél nagyobb mennyiségben. Ezek a használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szerettük volna megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A gyűjtés iskolánkban is sikeresen lezajlott, kb. 100 telefonnal, tabletettel járultunk hozzá ehhez a nemzetközi szintű kezdeményezéshez!


Állatok Világnapja - 2020

Évek óta kiemelt figyelmet fordítunk az állatok és az ember együttélésének fontosságára. Ökoprogramjaink közül az Állatok Világnapjának megünneplése régóta kiemelt feladat. Ebben a tanévben is célunk volt a gyerekek és az állatok barátságának alakítása, formálása.

A Kerekerdő Egyesület segítségével október 2-án a gyerekek kipróbálhattak több olyan speciális maszkot, amellyel megtapasztalhatták, hogyan láthatnak a rovarok, milyen szerepe van a szaglásnak a rovarok tájékozódásában. Milyen tojásokkal szaporodnak a hüllők, hogyan alkalmazkodnak ezek az állatok a környezethez. A nap legizgalmasabb programja az a rendkívüli uzsonna volt, ahol kisebbek és a nagyobbak is sült sáskát kóstolhattak. A rovarevés sokak számára inkább taszító, mint vonzó gondolat, de szép számban akadt olyan vállalkozó szellemű tanuló és pedagógus is, aki kipróbálta ezt az extravagáns csemegét.

Fodorné Branstädter Ágnes


Egy nap a Szennyvíztisztító telepen
(Garas Laura Dóra 3.b)

A Víz Világnapja alkalmából két osztályunk is járt az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telepen. A látogatásról Garas Laura Dóra és Izsák Péter - mindketten 3.b osztályosok - beszámoltak a tapasztalataikról.

szennyviztelep-vizmintavizsg.jpg

 

Múlt hét szerdán, március 20-án, a Víz Világnapja alkalmából a 3.a és a mi osztályunk, a 3.b kirándulni ment az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre.

Most nem egy erdőbe, vagy egy tópartra kirándultunk, hanem egy igazi szennyvíztisztító telepre. Még sohasem jártam ilyen helyen, így nagyon kíváncsi voltam! Ott már nagyon vártak minket, hogy bemutathassák ezt a különleges helyet. Egy bácsi vezetett körbe minket. Elég furcsa, büdös szag volt mindenhol! Az észak- pesti házakból és csatornákból hatalmas medencékbe gyűjtik össze az iszapos vizet. Ezekben a medencékbe lévő vizet áttisztítják, kiirtják a büdösségét. Ennek 3 fokozata van: először a zsírt tisztítják meg, aztán a vegyszereket, végül az apró koszt is. Mindaddig tisztítják, amíg újra tiszta víz nem lesz. A megtisztított vizet a Dunába engedik ki (Tíz: tiszta víz, ha nem tiszta vidd vissza, majd a szamár megissza!)

A legérdekesebb számomra egy kísérlet volt, ami bemutatja a víztisztítás folyamatát. Egy vízzel teli üvegbe tettünk földet és vegyszert. Átöntöttük egy másik palackba, amibe szénszűrő volt, tisztább lett, aztán egy következő palackba, majd egy harmadik palackba, amíg a víz teljesen megtisztult!

Sokat tanultam a kirándulásból és egyszer elmennék a családommal is oda, hogy ők is láthassanak ilyen munkát.

Budapest, 2019. 03. 26.


A szennyvíztelepen
(Izsák Péter 3.b)

szennyviztelep-hidon.jpg

 

Múlt héten csütörtökön, március 21-én, a tavasz első napján, a Víz Világnapja alkalmából (amit március 22-én ünneplünk) az osztállyal és Judit nénivel (az osztályfőnökünkkel) elmentünk az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre.

Nagyon büdös volt, de nagyon érdekes is. Először leszűrték a szennyvizet, majd fokozatosan vegyszerekkel megtisztították.

Ahogy a vizet néztem, dolgokat képzeltem bele a habba, úgy ahogyan Anyával nyáron a felhőket nézve szoktunk játszani. Egyszer dinoszauruszok küzdöttek egymással, egyszer pedig egy kardozó embert láttam a szennyvízben.

Utána a szennyvíztelep egyik dolgozójával bepiszkítottunk egy mérőedénynyi vizet és azután meg is tisztítottuk aktív szénnel. A néni közben elmagyarázta, hogyan kell megtisztítani a szennyvizet és kérdéseket is fel lehetett tenni. Végül ajándékokat is kaptunk: egy ismeretterjesztő füzetet és egy földgömböt ábrázoló kis gumilabdát.

A kellemetlen szag ellenére, nagyon izgalmas délután volt, igazán jól éreztem magam.


Kedves Gyerekek!

Energia- és vízellátás nélkül ma már elképzelhetetlen számunkra az élet, de ez nagyon sokba kerül. Kényelmünknek ára van: amikor feltekerjük a fűtést vagy géppel mosunk, jórészt nem megújuló (szén, kőolaj, földgáz stb.) energiahordozókat égetünk el, és ezzel üvegházhatású gázokat juttatunk a levegőbe. Az ivóvíz is energia felhasználásával jut csővezetéken át lakásainkba. Amikor vécéöblítésre, locsolásra ivóvizet használunk, az energiával is pazarlóan bánunk, mert a víz nagy része szennyvízként a szennyvíztisztítókba kerül, ahol szintén nagyon sok energiát fogyasztanak.

AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁGRA TEHÁT NEMCSAK NEKTEK, HANEM MINDENKINEK ODA KELL FIGYELNIE!

Gyűjtsetek minél több információt az energiatudatosságról az iskolában a QR kódok segítségével vagy kutassatok a neten! Gondolkodjatok és segítsétek csapatotokat, hogy a tietek legyen a legjobb ÖKO-társasjáték a tavaszi témanapokon!

Budapest, 2018. március

http://www.everbluetm.com/images_everblue/energia-verde_energia_renovable.jpg

energia-verde_energia_renovable.jpg

ZÖLD BAJNOKOK

Véget ért az E.ON Hungária Zrt iskoláknak szervezett energiahatékonysági programja. 11 másik magyar iskolával együtt vettünk részt a programban. Csütörtökön az iskola tornatermében szinte mindenki zöld pólóba öltözve vett részt az eredményhirdetésen.

Csütörtökön minden Szűcs Iskolás gyerek és pedagógus zöld pólóban vett részt az idei év legnagyobb szabású környezetvédelmi eseményének záró programján. Az eredmény-hirdetéssel lezárult iskolánkban az E.ON Hungária Zrt. által meghirdetett Zöld Bajnokok elnevezésű energia megtakarítási program.

A Zöld Bajnokok programjában 11 iskolával együtt vettünk részt. A program elsősorban azt a nevelési célt tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet és praktikákat mutasson a hétköznapokban megvalósítható energiatakarékosságra. Az egész tanéven áthúzódó, sok érdekes és hasznos feladattal tarkított program eredményeként jelentős mennyiségű elektromos energiát takarí-tottunk meg, és a gázfogyasztásunk is csökkent. A projekt ideje alatt megtakarított energia 17 tonnával csökkentette az éves széndioxid kibocsátást. Ez 3 háztartás éves széndioxid kibocsátásának felel meg.

A csütörtöki eredményhirdetésen az iskolai csapat – az E.ON képviselőinek jelenlétében – számolt be az egész iskolának a Zöld Bajnokok a program eredményéről.

Állnak (balról jobbra): Itzicaras Sophia, Sebők Zsófia, Szilveszter Milán, Farkas Anett, Jakab Ildikó, Gerencsér Krisztina, Nosza Lilla, Katona Viktor, Berta György. Ülnek: Mészáros Péter, Végh Márton, Dalmadi Bálint, Horváth Imre, Lakatos Katinka, László Máté. Legelöl: Tóth Lili és Hinfner Zsófia. Hiányzik a képről, de a csapat tagja volt Lénárt Péter tanulónk.

A lelkes kiscsapat Fodorné Branstädter Ágnes és Tóth Éva tanítónők vezetésével egészévben figyelemmel kísérte az iskola tanulóinak és pedagógusainak energiafogyasztási szokásait. Felméréseket végeztek, javaslatot tettek az energiafogyasztás lehetséges módjaira, plakátokkal és matricák kiragasztásával hívták fel társaik és tanáraik figyelmét az energiatakarékosságra. Szorgalmas és lelkiismeretes munkájuk eredményeként jelentős mennyiségű energiát takarítottunk meg. Munkájuk elismeréseként ajándékokat vehettek át a cég képviselőitől. Köszönjük az irányító pedagógusok és a gyerekek munkáját.

Lévai András igazgató