A víz világnapja

2022.03.27
Március 22 a víz világnapja. Ez a jeles nap kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét az éltető víz jelentőségére, ennek a kincsnek a fontosságára és persze mindazokra a veszélyekre, amit az ember tevékenysége jelent természetes vizeinkre.

 

A VÍZ KINCS -  H2OKÉ 


A Víz Világnapja alkalmából az 5. B osztály tanulói március 22-én az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepre látogatott el. A telep bejárása során   láthatták a víz tisztítási folyamatait, amely fizikai, biológiai és kémiai módszerek alkalmazásával történik. A megtisztított szennyvizet visszavezetik a Dunába, az ülepítőből kiemelt iszap stabilizációja során az ott keletkező biogázból elektromos áramot állítanak elő a telep saját felhasználására. A látogatást a laboratóriumban fejezték be, ahol aktív széndarabokon csöpögtették át a szennyezett vizet. Képeken megmutatták a dugulásokat okozó, több méter hosszúságú csatorna zsírszörnyeket, ami a lefolyóba dobott olajok, zsírok és nedves papírtörlő keveréke. 
Budapesti vonatkozású érdekes információ volt, hogy a főváros föld alatti csatornarendszere 6000 km hosszú, amely elérne az Északi-sarkig is.


Március 23-án az 5. B osztály tovább folytatta a vizes világnapokon való részvételét és Nagymarosra utazott, hogy átkeljen 15 m mélyen a Duna alatti folyósón.
Az alagút építése a tervezett Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszerhez kapcsolódik. Az építés során, az elterelt Dunamederbe robbantásos módszerrel fektették le a 2,8 méter átmérőjű betoncsöveket, így alakítva ki azt az alagutat, ahol az osztálynak megadatott a séta lehetősége. Az alagútban lévő vezetékeken keresztül ivóvizet juttatnak Visegrádra, Visegrádról pedig az összegyűjtött szennyvizet juttatják el Vácra,  valamint magasfeszültségű-,telefon-,és optikai kábelek is futnak az alagútban. 
A séta végén minden tanuló oklevélben részesült, amely azt hívatott bizonyítani, hogy Száraz lábbal keltek át a Duna alatt. 

Varga Judith, osztályfőnök

Vissza a hírekhez