Állatok világnapja, 2023

2023.10.05
Október 4 az Állatok Világnapja. Évek óta hagyomány, hogy erre az alkalomra olyan programokat szervezünk, amin a gyerekek különleges vagy a városi környezetben ritkán előforduló állatokkal és az állatokról való gondoskodás fontosságával ismerkedhetnek meg. Így volt ez az idén is.
A nap eseményeiről az egyik szervező, Nagy Dóra készített beszámolót...

 

 

Állatok Világnapja, 2023

 

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen.

A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet.

Iskolánkban is október 4-én került megrendezésre a „szokásos" Állatok Világnapi programunk.

Az első évfolyamosok – egy előadó segítségével – különböző hüllőkkel ismerkedhettek meg. Nem csak szemlélhették őket: a foglalkozás alatt egy kaméleon mászkált a faágon, teknős sétálgatott a padok között, végül pedig egy igazi kígyót is a nyakukba vehettek a bátor gyerekek.

 

 

A második évfolyam, egy öt állomásból álló akadályversenyen vehetett részt a kisudvaron. Itt minden érzékszervüket és tudásukat próbára tehették. Volt állathang felismerés, hüllő és tojás párosítás, állat felismerés szem és láb alapján, tapintás alapján állat felismerés, végezetül pedig egy akadálypályán kellett végig menniük, de ebből csak annyit láttak, amit egy légy, vagy egy kaméleon láthatott volna.

 

 

A harmadik évfolyam idén a Farkaserdőben vetélkedett. Csapatokban oldottak meg feladatokat: kirakót, egy erdei képet alkottak és megtöltötték állatokkal lelőhelynek megfelelően, találós kérdésekre válaszoltak, matekoztak...

A negyedikesek pedig megismerkedtek a méhek életével, interaktív formában. Abban a szoros együttműködésben kellett megoldaniuk feladatokat, ahogy a méhek működnek azzal a nehezítéssel, hogy látásuk egy méh látásának imitálására alkalmas eszközzel korlátozva volt.

Erre a napra a Leguán Díszállatkereskedés különleges állatait Bíró József  hozta el iskolánkba. Köszönjük!

Köszönjük ezt a felejthetetlen napot a szervező pedagógusoknak; Budai Blankának, Nagy Dórának és Vékás-Kovács Petrának.

Az Állatok világnapjáról Benke Joe készített remek videó-összeállítást. (Kattints a zöldgyíkon!)

A fotókat Herczeg-Mbonu Natália, Sulyok-Rozgonyi Emőke és Szalainé Szántó Szilvia készítette.

Vissza a hírekhez