Családi nap, 2023

2023.09.17
Ezt a napot mindenki nagyon várja. Még akkor is, ha sok fáradsággal jár előkészíteni, megszervezni, majd ott lenni egész nap. Ennek a programnak legendásan jó híre van. Szinte nem volt olyan alkalom a két évtized alatt, amióta megrendezzük a családi napot, hogy ne szuperlatívuszokban beszélnének róla. Még a korábban meghívott vendégek is visszavárják a családi napot...

 

A családi nap fotóit Szentes Dorottya készítette.

Családi nap volt szombaton az iskolában

Hogy mi a titka a sikernek?
Talán az, hogy pontosan azt az élményt adja, ami az elnevezésében van. És nem csak az osztályokba járó gyerekek családjainak jelent egy különleges napot, hanem a nagy „szűcsös” családnak is! Akik ott vagyunk ezeken a programokon érezzük, hogy együvé tartozunk, ez a mi nagycsaládunk.

A recept egyszerű, bár nagyon sok munkával előkészített, gondos szervezést igényel; szervezzünk jó sok sport- és ügyességi játékot és főzzünk közösen valami finomat. Fűszerezzük meg valami érdekességgel, ha lehetőségünk van rá hívjunk hírességet vagy különleges foglalkozások képviselőit. A többit bízzuk a résztvevőkre.

Az egyik fontos elem a sport. A sportnak, a versengésnek, de főleg a játéknak közösségformáló ereje van. Aki komolyan játszik jól szórakozik, élményhez jut. A másik lényeges tényező a sikerhez a bográcsolás. Míg a bográcsban rotyognak a finomságok, az orrcsiklandozó illatok mellett jót lehet beszélgetni, sztorizni. A szemet csípő füst mellett a jóízű kacagás is könnyet csal a szemekbe. Ezek olyan hangulati elemek, amik garanciái a jó hangulatnak.

A programok közül kiemelkedik a nap indító eseménye, amin Katus Attila hatszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok aerobik sportoló irányította bemelegítés adta meg az alapot a remek hangulathoz. Gyerekek, felnőttek szívesen vettek részt az izmokat alaposan megmozgató gyakorlatokban. Nem kevésbé fontos, hogy Katus Attilában egy közvetlen és kellemes embert, az egészséges életmód mellett elkötelezett, ízig-vérig "pedagógus" kollégát is megismerhettünk. Életvezetési tanácsai gyereknek, felnőttnek egyaránt megszívlelendők.

 

 

A kiváló bemelegítés és a hasznos tanácsok után már a megszokott mederben folytak az események. A szervezők – Faragó Réka és Kátai Tamás kollégáink – gazdag program-folyamot állítottak össze.

Többféle kézműves foglalkozáson próbálhatták ki magukat a résztvevők. Volt hennázás, zseníliából drótbábu készítés, színezősarok és aszfaltrajzolás. 

Óriási sikere volt Besencziné Rozsnyay Adrienn tanító kollégánk által kigondolt keresős játéknak. Az ügyesen összeállított feladatok vidám perceket szereztek a résztvevőknek. A játékba benevezők szinte egész nap a megoldások keresésével voltak elfoglalva.

A legszínesebb kínálatot a sport lehetőségek biztosították. Az osztályok között foci, floorball, királylabda és kötélhúzóversenyt szerveztek a testnevelő kollégák. A szülők pingpongozásban, az apukáknak teq-ball versenyen, az anyukák röplabdában mérhették össze a tudásukat.

 

 

A sportos hétpróba helyszínein rengetegen próbálkoztak. Lehetett golfozni, a polip karjaira célba dobni, a cápa fogai közé rámpán labdát begurítani, a gyerekek körében közkedvelt vizespalackot dobni, de szerencsét lehetet próbálni a Szűcs-ruletten vagy a szellemi TOTÓ-ban, majd aki ügyes volt végig járhatta a kezes-lábas pályát.

De ezek mellett két aszalnál lehetett csocsózni, a három asztali sakktábla mellett az Újpesti Önkormányzat Sport Irodájának jóvoltából még az udvaron, a nagyméretű táblán is lehetett a sakkal próbálkozni, illetve amőbázni.

A játékteremben mindenféle társasjátékot kipróbálhattak kicsik és nagyok, de azért a legtöbben inkább a szabadtéri programokat látogatták, ami érthető, hiszen a jó idő is velünk volt. Ha nem is a legegészségesebb édesség a vattacukor, Nagy Andrea (1.a) anyuka nem győzte készíteni az ínyencséget. A nagy keresletnek köszönhetően hamar elfogyott a készlete.

Az újpesti önkéntes tűzoltók jelenlétében két kisebb szerkocsit nyúzhattak az érdeklődők a tornaterem mögött, a kisudvaron.

Szabó Tamásék családi lovardájának támogatásaként a Vágta Lovasiskola lovain próbálkozhattak a lovaglás szerelmesei vagy egyszerűen csak kíváncsi és a lovakat kedvelő kisgyerekek.

 

 

Az idén is kerekezhettek a BrigAnti (Frank Antal) különleges járgányain a skacok. És persze elmaradhatatlan volt a tombola, a zsákbamacska és az aulában kirakott könyv-cserebere.

A délelőtt még egy különlegességet tartogatott. A Bem Táncegyüttes gyermek táncosai látványos bemutatóval szórakoztatták a nézőket. De nem csak szórakoztattak, hanem egy közös táncra is meginvitálták a gyerekeket és a szülőket.

Igazi kavalkád volt hát a szombati program.

A vidám programok és a bográcsozás mellett a munka is besegített a családi hangulatba. Volt két osztályunk, ahol a tantermek szépítésének közös élménye is kiváló hangulatot teremtett. Akik a termeket festették legalább olyan vidám és derűs hangulatban voltak, mint akik a bogrács körül serénykedtek vagy éppen valamelyik sportjátékon próbáltak helytállni.

A sok játék mellett a főzőcskézők is megmérettettek. Már akik beneveztek az előre meghirdetett főzőversenyre. Az idén magyaros ételeket kellett készíteni, illetve almás és/vagy szilvás sütiket sütni.

Az ételekről szakmai zsűri alkotott véleményt. Závodni Lajos és Kicska Ferenc séfek szívesen vállalták a felelősségteljes munkát. A sütemények megítélésében Németh Melinda tanárnő segített a séfeknek.

 

 

A remek hangulatú szombati családi nap nem jöhetett volna létre támogatóink segítsége nélkül.

Hálásan köszönjük az Orosz Cukrászda, a Szakácstündér Kft., az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. és az Újpesti Önkormányzat Sport Irodájának támogatását. Köszönjük az újpesti Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelenlétét és a türelmet a szerkocsik nyúzásáért. Örömmel és hálával gondolunk a Bem Táncegyüttes látványos bemutatójára. Köszönjük Frank Antalnak és családi vállalkozásának (BrigAnti) a különleges kerékpárok élményét. Köszönjük a Mákos Guba kifőzdének a felajánlott heti menüt, amit a tombolán lehetett elnyerni.

Köszönjük Katus Attilának a sportos bemelegítést, Závodni Lajos séfnek a Szabadtűzi Lovagrend lovagjának a megtisztelő jelenlétet és a zsűrizést. Külön köszönet Kicska Ferenc szülőnek, séfnek, hogy Závodni Lajossal elkészítették a vendégeknek és a kollégáknak az ízletes gulyást és vállalta a zsűrizést is. Köszönettel tartozunk Tóth Csaba szülőnek a sakk-játék, Kriskó Krisztina szülőnek a röplabda irányításáért. Hálás köszönetünk Szabó Tamás szülőnek és Vágta Lovasiskolájának a lovaglás lehetőségéért, az iskolai DSE-nek a rengeteg érem és ajándék sporteszközökért. Hálásan köszönjük Benke Joenak, hogy a Tankerület képviseletében az egész napot videóra rögzítette. A szervezők és a magam nevében köszönöm Szluka István gondnoknak az ötletes ügyességi játékok kivitelezését. És köszönjük Laczi Balázsnak (volt tanítványunk) és Rákosfalvi Kristófnak a hangosítást és a zenés szolgáltatást.

Köszönjük a szülőknek a rengeteg felajánlást a tombolához, a 4.a és a 6.a osztályok szülői közösségének a tantermek szépítését, a festést.

Természetesen köszönjük a rengeteg munkát a pedagógusoknak, pedagógiai asszisztenseknek, az iskola technikai dolgozóinak és volt tanítványainknak, akik ifiként dolgoztak a különböző helyszíneken. Részvételükkel lehetővé tették, hogy az osztályfőnökök az osztályuk szüleivel és a gyerekekkel vehessenek részt a családi nap programjában.

És végül hálásan köszönöm a két szervező – Faragó Réka és Kátai Tamás – rutinos, de fáradságos szervezőmunkáját és a családi napon mindenhol jelenlétüket.

(A családi napon készült fotókból a fotóalbumban látható egy válogatás. A videó-összeállítást Benke "Joe" Józsi készítette.)

Lévai András, igazgató

Vissza a hírekhez