Drámapedagógiai foglalkozás

2023.10.20
A drámapedagógiának fontos szerepe lehet egy osztályközösség alakításában. Különösen akkor, ha ezt olyan színházi szakemberek irányításával végzik, mint a Káva Kulturális Műhely színházpedagógusai. Már a korábbi években is jártak iskolánkban, sőt a 3.b osztályosokhoz már második akalommal jöttek.
A foglalkozásról az osztály tanítója, Szalainé Szántó Szilvia tanítónő készített beszámolót és képeket.

 

Drámapedagógiai foglalkozás a szabályokról

 

A KáVa Kulturális Műhely drámapedagógusait jól ismerjük. Minden évben vendégül látjuk őket. Idén is így történt.

Meli és Bandó az első pillanattól kezdve megtalálta a hangot a gyerekekkel. Ráhangolódásként egy figyelmet is fejlesztő játékot hoztak. Csupán sétálni kellett úgy, hogy senki ne érjen a másikhoz. A STOP szóra meg kellett állni, az INDULJ-ra sétálni. Aztán új vezényszóval gazdagodott a játék: TAPSOLJ, végül: a KIABÁLJ szóra suttogni kellett a saját nevünket.

Ezután csavartak egyet a játékon: megcserélték a vezényszavak jelentését. A STOP-ra kellett elindulni és az INDULJ-ra megállni. A TAPSOLJ és a KIABÁLJ vezényszavak is felcserélődtek.

 

 

A játék végén arról kérdezték a gyerekeket, mi volt a játék szabálya, miért van szükség szabályokra. Ezután átrendeződött a terep és kezdetét vette a drámajáték.

A Tisztás című drámajáték a szabályokról, azok betartásáról és áthágásáról, a szabályszegők megítéléséről szól. A történet helyszíne egy nagyon biztonságos és tiszta város, a Tisztás, mely egy magas fallal van körülvéve. A falon túl sűrű erdő van, ahova a városlakóknak tilos a kijárás. Játékunk főszereplője Krisztián, egy 12 éves fiú. A történetben fontos szerephez jut a barátság, a bizalom, a titoktartás, az összetartás.

A történetet a gyerekek alakítják. Fantáziájuk, együttműködésük, problémamegoldóképességük is fejlődik.

De talán a legfontosabb: az osztály közösségéről nagyon jó képet ad.

A játék egy ponton véget ért. Vendégeink távozása után azonban tovább gondolkodtunk…

KáVa Műhely, találkozunk még.

Szalainé Szántó Szilvia

 

Vissza a hírekhez