Erdei terepséta

2022.04.30
Szerencsés helyzetben vagyunk a közeli Farkaserdővel. Különösen akkor, ha még arra is lehetőség van, hogy az újpesti illetékességű Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont érdekes tanulmányi séta szervezésével népszerűsíti ennek a közeli természeti környezetnek a szépségeit. Ezt kihasználva vett részt az 1.B osztály egy tartalmas erdei sétán. A beszámolót és a képeket Szalainé Szántó Szilvia osztályfőnök készítette.

 

Erdei séta a Farkaserdőben

Az 1. b osztályosok az újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpontja által szervezett Tavaszi terepsétán vett részt a Farkaserdőben.

Nagy izgalommal várták a gyerekek, hogy elinduljunk. Előzetes feladatként csoportokat kellett alakítaniuk és nevet is választottak maguknak.

A Halassy Uszoda előtt találkoztunk Dr. Kriskáné Gánóczy Anitával, aki két hatalmas szatyorral érkezett. Ez már sejtetni engedte, hogy nem fogunk unatkozni.

Az erdőbe érve megtudtuk, hogy az nem őshonos, hanem telepített fákból áll és nem azért kapta a nevét, mert farkasok élnek benne. Egy szép sárga virágról, a Farkaskutyatejről nevezték el. Ebből a virágból nagyon sokat lehet látni itt. 

Utunk során a gyerekek megsimogatták a juharfalevelét is és két kis mókust láttunk a fák törzseiről leszaladni és elfutni.

A tűzrakó helynél csapatokban dolgoztak a gyerekek. Különféle feladataik voltak, amik a Föld napjához tartozó ismereteket tartalmaztak. Energiatakarékossághoz, szelektív szemétgyűjtéshez, környezettudatossághoz kapcsolódó játékok voltak.

A végén a csapatok versenyeztek egymással: találós kérdések megfejtéseit kellett leírniuk, illetve  néhány korábban elhangzott információra kellett visszaemlékezniük. Ebből alakult ki a végső sorrend.

Amíg az oklevelek készültek, a bogárvizsgálókkal járták a környéket. Sokféle állatot sikerült gyűjteniük, megfigyelniük. Akadt, aki hangyát talált, mások hernyót, pókot, legyet nézegettek. Miután mindenki megcsodálta az élőlényeket, óvatosan szabadon is engedték.

Kézműveskedésre is jutott idő. Anita mindenre gondolt. Előre elkészítette, amit csak lehetett, így a gyerekek pár perc alatt egy nyakba akasztható sünit alkottak. 

A csapatok értékelése következett. Mindenki kapott egy oklevelet és egy csokit. 

A hazavezető úton is láttunk mókust, aki egészen közel engedett minket magához.

Játékosan tanultak sokat az erdőről a gyerekek. Köszönjük Anitának a programdús élményt! Biztosan megyünk jövőre is!

Szalainé Szántó Szilvia, osztályfőnök

 

Vissza a hírekhez