Fogadj örökbe egy könyvet

2023.05.17
Sokat panaszkodunk arra, hogy mennyire megnövekedett a gyerekek képernyő előtt töltött ideje, állandóan kütyüznek, videójátékoznak és egyre kevesebbet olvasnak. Panaszkodás helyett a "tettek mezejére" léptünk. Ebben a tanévben kiemelt nevelési feladatnak jelöltük a gyerekek olvasási szokásainak fejlesztését és több olyan programot szerveztünk, aminek eredményeként az olvasási kedv növelése volt a cél. Két alkalommal volt író-olvasó találkozó a tanév során, a könyvtárban egész éves pontgyűjtő versenyt hirdettünk. Voltak alsós osztályok, ahol havonta olvastak el közösen egy könyvet és egy egész iskolát érintő könyv örökbefogadási mozgalom is indult. Íme...

A kép forrása: pexels.com

 

Fogadj örökbe egy könyvet!

 

Az olvasási szokások leginkább úgy fejleszthetők, ha olyan témájú könyveket adunk a gyerekek kezébe, amik őket érdeklik, az ő általuk is megélt problémákra adnak válaszokat. Pörgős és izgalmas események kellenek az érdeklődésük fenntartására. Fontos, hogy az ilyen témájú könyvek a könyvtárban is elérhetők legyenek. Erre volt kiváló kezdeményezése az alsós anyanyelvi munkaközösségnek a  "Fogadj örökbe egy könyvet" program, ami a közelmúltban zárult le. 

A kezdeményezéshez 17 osztály csatlakozott; 12 alsós osztály és 5 felsős. 
Az osztályok felajánlásaiból 89 800 Ft gyűlt össze. Ebből vásároltunk 38 új könyvet a könyvtárnak. Ezek már kölcsönözhetők. Külön  adományként egy szülőpár 50 000 Ft-tal támogatta a további könyvek beszerzését. Ebből az összegből 22 új  könyvet rendeltünk meg, ezek a könyvek is már megérkeztek az iskolánkba. Így összesen 60 db új könyvvel gyarapodott iskolai könyvtárunk. Használt könyveket is küldtek a szülők, összesen 22 darabot. Tehát elmondhatjuk, hogy célunk, vagyis, hogy iskolai könyvtárunk  modern, a mai gyerekeket érdeklő, színvonalas könyvekkel gazdagodjon, megvalósult.

Köszönjük minden a kezdeményezéshez csatlakozó osztályfőnöknek és alsós "magyaros" kollégának, hogy osztályával bekapcsolódott ebbe a programba. Külön köszönet Szalainé Szántó Szilvi tanítónőnek és Baloghné Rády Éva könyvtárosnak, hogy segítségünkre voltak. Hálás köszönet Alexi Kriszta tanítónak, aki a program szervezésében segített. És köszönjük a szülőknek a támogatást és a felajánlott köteteket. Öröm, hogy sokan fontosnak tartották az olvasás megszerettetését a tanulókkal és segítették ennek az eredményes akciónak a megvalósítását. 
A képeken a vásárolt könyvek egy része látható.

Forrai Zoltánné alsós anyanyelvi mkv.

 

 

Vissza a hírekhez