Folytatódik az olvásóvá nevelés programja

2023.10.08
Csemi, Reni, Márton, Zebulon, Konrád és még sokan mások. Tudjátok kik ők? Ők az erdő lakói és Fazekas-Nagy Ildikó Nézz madárnak! című mesekönyv sorozatának szereplői. A mesében Csemi, a kis csúszkakölyök kalandjain keresztül ismerhetik meg a gyerekek az erdő számos lakóját és magát az erdőt. Az olvasóvá nevelő programunk eseményeként e mesék szerzője, Fazekas-Nagy Ildikó volt a vendégünk.

Fazekas-Nagy Ildikó: Nézz madárnak!
(író-olvasó találkozó)

 

 

A tavaly elkezdett olvasóvá nevelés programja az idén is folytatódik. Szeptember 30-án a Magyar Népmese napján a korábbi évek hagyományát továbbvíve, a hetedikesek mesét olvastak fel az alsós osztályokban nagy sikerrel és a kisebbek tetszésére.

A program október 6-án író-olvasótalálkozóval folytatódott. Fazekas-Nagy Ildikó írónőt, a Nézz madárnak! című mesesorozat szerzőjét várták vendégül a második c-sek, akinek a mesekönyveiből már egy ideje rendszeresen olvasnak történeteket.

A bemutatkozás után rögtön kiderült, hogy az írónő jól felkészült csapatba csöppent, a gyerekek ismerték a mesék szereplőit, mindenkinek volt valami kedvenc és emlékezetes története a korábban olvasott mesékből.

 

 

Így aztán az író hamar megtalálta a hangot a csapattal és azonnal jó hangulat töltötte be az osztálytermet. Nemcsak az őszi napsütés vibráló fényfoltjai táncoltak vidáman a padok tetején, hanem a hangulat is legalább olyan derűs és vidám volt, mint a táncoló napsugarak.

Az ismerkedés és hangolódás után részleteket olvasott föl legújabb kötetéből a szerző. Autentikus előadása, kedves, bájos személyisége elbűvölte a gyerekeket. Olvass még! - mondták egy-egy történet befejezése után. Az érdekes történetek felolvasása után kézműveskedésre is futotta még az időből. Mártont, a kismókust készítették el a gyerekek azokból a színes kartonokból, amit az írónő hozott magával.

Amíg a Márton papír figuráját ragasztgatták a srácok, addig újabb mesék felolvasásával szórakoztatta közönségét a szerző. Az elkészült figurák körbemutatása után játék következett. Három csapatot szerveztek; voltak a Csemik, a Mártonok és a Renik. A felolvasott részletben elhangzott nevükre az előre megbeszélt mozdulatokkal kellett jelezni, hogy figyeltek és észrevették az elhangzó nevüket.

Hamar vidám csiripelés, röpködés és ugrabugrálás töltötte be a termet.

A záró szám után a gyerekek a mesék alapján készített rajzaikból, írásaikból összeállított albumot adtak át a szerzőnek, aki őszintén, könnyezve hatódott meg a gyerekek kedves figyelmességétől.

 

 

Köszönjük Bartucz-Baranyai Évának, hogy elhívta iskolánkba Fazekas-Nagy Ildikót, aki kedves és tanulságos meséivel szerzett felejthetetlen perceket a gyerekeknek. És biztos vagyok benne, hogy újabb olvasást kedvelő gyerekek csatlakoznak a mesék olvasóihoz.

Lévai András, igazgató

Vissza a hírekhez