Hallowe' en Party

2021.10.23
Tavaly a járvány miatti intézkedések nem tették lehetővé a Hallowe' en délután megrendezését. Most viszont nem volt akadálya egy jó hangulatú töklámpás, boszorkányos rendezvénynek. Az idegen nyelvi munkaközösség még az őszi szünet előtt igyekezett megszervezni a programot. A szervezők - a gyerekek javaslatára - új elemekkel bővítették az eseményt. Például a tanterem ajtók alkalomhoz illő díszítésével.

 

Iskolánk sok éves hagyománya már, hogy október végének közeledtével (ha a Covid közbe nem szól) megünnepeljük Hallowe’ent.

Tudjátok, hogy a szó az All Hallows’ Eve rövidítése, ami Mindenszentek éjszakáját jelent?

A hagyományokhoz méltóan idén is találtunk hát helyet az ünnepnek az iskolai rendezvény-naptárban, és október 21-én, csütörtökön minden szűcsös diák valamilyen módon részese lehetett Hallowe’en megünneplésének.

Már a délelőtti angolórák is az ünnepkör hagyományairól szóltak, narancs-fekete vagy lila-fekete ruhás gyerekek és tanárok tűntek fel a folyosókon, az alsós kisgyerekek rajzversenyen vehettek részt, a felsősök osztálytermük ajtaját díszíthették fel az ünnepvárás jegyében, délután pedig megtartottuk a bulit a 4-6. évfolyamos tanulóink részére.

A party a töklámpások kihelyezésével kezdődött, és bár a versenyre ismét számtalan kreatív nevezés érkezett, a töklámpások száma az idén kevesebb volt a megszokottnál.

 

 

Tudjátok, hogy a tökfaragásnak milyen érdekes legendája van? Angolul ezeket a lámpásokat jack-o’-lanternnek hívják, mert a monda szerint élt egy Jack nevű ír férfi, aki annyi rosszat tett életében, hogy halála után nemhogy a mennybe nem juthatott, még az ördög sem volt hajlandó beengedni őt a pokolba. Jack örök bolyongásra ítéltetett a sötétségben, ezért egy lámpást faragott magának tarlórépából. Az 1840-es években, amikor Amerikában is közkedveltté vált a Hallowe’en ünneplése, a tarlórépát a sokkal nagyobb és látványosabb sütőtökre cserélték, melynek faragott, világító változata a házak bejárata elé vagy az ablakba helyezve jelzi a gyerekeknek, hogy a „trick or treat” vagyis a „csokit vagy csalunk” varázsszó elhangzása után finomság vár rájuk.

A játékos Hallowe’en délután első műsorszáma a jelmezes felvonulás volt.

Tudjátok, hogy régen miért öltöztek jelmezbe Hallowe’enkor az emberek? A jelmezbe öltözés a szegényebb embereknek ételhez és pénzhez jutási lehetőség volt. A jutalmakat a kosztümös emberek énekükért, szavalásukért, vagy viccmesélésükért cserébe kapták. A kifejezetten ijesztő jelmezekbe bújás sem öncélú tevékenység volt korábban: az élők ezzel igyekeztek elűzni a visszatérő holtakat.

 

 

A jelmezes felvonulás után - ahol boszorkányok, zombik, varázslótanoncok, tündérek, csontvázak, bohócok, fekete macskák, pókok, banditák, bűvészinasok, szellemek és mindenféle félelmetes szerzetek lepték el a tornatermet - következett a két órán át tartó felszabadult játék. Volt többek között bowling, csontvázra nyakkendőfeltűzés, gyorsasági verseny angol szókincs gyakorlásával, Hallowe’en kvíz, szó- és képkirakó, társasjátékok, fotózkodás, többféle célba dobás és békás-tánc. A játékok nyereménye pedig mi más lehetett volna, mint sok-sok cukorka!

Aki ügyesen eltalálta, hogy hány kilós a buli töklámpása, ill. hogy hány szem cukorka van a befőttes üvegben, hazavihette tippelése tárgyát.

Akinek pedig túl sok volt a zsibongás, azt kreatív műhely várta a pingpongozóban, ahol Hallowe’ennel kapcsolatos csecsebecséket alkothatott magának.

Mint minden évben, szerencsére most is nagy sikernek örvendett a program – bizonyítják ezt a bulin készült fényképek is.
(A képeket ide kattintva megnézheted.)

Köszönjük a közreműködést segítőinknek, különösen 7-8.-os diákjainknak, akik szintén lelkesen várták a programot: berendezték, dekorálták a helyszínt, levezették a játékokat, és részt vettek a zsűrizés felelősségteljes munkájában is.

Ígérjük, ha rajtunk múlik, jövőre is megrendezzük nektek a Hallowe’en Partyt.

Hencz Gabriella

Másokat is megihletett a tantermi ajtók alkalomhoz illő díszítése...

 

 

Vissza a hírekhez