Halloween délután, 2018

2021.06.08
Október végén, még a szünet előtt rendezte meg az angol nyelvi munkaközösség a hagyományos Halloween délutánunkat.
A nagy sikerű programról és magáról a szokásról Nagy Szilvia írt érdekes és élvezetes beszámolót.

halloween_party_2018-1.jpg

Halloween Party 2018

Október végének közeledtével még mindig szembejönnek cikkek, mémek, kommentek, melyek szerint a Halloween a hanyatló nyugat vívmánya, ami galád módon, kertek alatt somfordálva igyekszik betörni kis hazánkba, behintve sóval a nálunk tradicionális Mindenszentek és Halottak napját. Boszorkánynak, vámpírnak vagy zombinak öltözve bulikázni az eltávozott szeretteinkről való megemlékezés, a befelé fordulás és a szomorkodás helyett heves, rosszalló fejcsóválást vált ki sokakból még 2018-ban is, pedig ez szerintem csak egy félreértés, melynek eloszlatására álljon itt egy kis tájékoztató, hátha van, akinek tudok újat mondani.

Először is a Halloween nem teljesen azonos a Mindenszentek és a Halottak napjával. Nem pusztán arról van tehát szó, hogy az angolszász országokban szemérmetlenül semmibe veszik a hagyományokat és tivornyát csinálnak egy bús ünnepből. Mindenszentek november 1-én, Halottak napja november 2-án van, a Halloween-t pedig október 31-én ünneplik. Ha az eredetüket nézzük, tetszik, nem tetszik, azonos tőről fakadnak. Az ősi pogány kelták kezdték a Samhain, vagyis a betakarítás, a nyár végének ünneplésével. A legendák és hiedelmek szerint az október 31 és november 1-e közötti éjszakának különleges varázserőt tulajdonítottak, amikor is megnyílt a kapu az élők és a holtak világa között. Hasonlóan ünnepelték az ókori rómaiak is Pomona ünnepét, akik szintén hittek a halottak visszatérésében. S mivel később a keresztény egyháznak nehéz dolga lett volna ilyen nagy hagyományokkal rendelkező ünnepeket gyökerestül eltörölni és betiltani, inkább alkalmazkodtak, kicsit a képükre formálták és Mindenszenteket, illetve Halottak napját faragtak belőle. Az angolszász területeknek viszont úgy látszik, több emlékük maradt az ünnep szórakoztató, mulatozós változatáról, így megtartották ezt a vonulatot is Halloween néven, ami egyébként az All Hallows’ Eve rövidítése, ami Mindenszentek éjszakáját jelent.

Persze a mai Halloween is sokat alakult az évek során. A divattá vált hagyományoknak is van eredete. A gyerekek által kedvelt édességgyűjtést például kezdetben a szegények művelték, akik házról házra járva egy kis élelemért cserébe imádkoztak az őket megsegítőkért. A jelmezekbe öltözés pedig hasonlóan étel és pénzkereseti lehetőség volt, mely jutalmakat a kosztümös emberek énekért, szavalásért, vagy viccmesélésért cserébe kapták. A kifejezetten ijesztő jelmezekbe bújás sem öncélú tevékenység volt korábban. Ezzel igyekeztek elűzni a visszatérő holtakat az élők. Természetesen még a tökfaragásnak is érdekes legendája van. Angolul ezeket a lámpásokat jack-o’-lantern-nek hívják, mert a monda szerint élt egy Jack nevű ír férfi, aki annyi rosszat tett életében, hogy halála után nemhogy a mennybe nem juthatott, még az ördög sem volt hajlandó beengedni őt a pokolba, inkább örök bolyongásra ítéltetett a sötétségben, ezért egy lámpást faragott tarlórépából. Az 1840-es években, Amerikában is közkedveltté vált a Halloween ünneplése, amikor is a tarlórépát a sokkal nagyobb és látványosabb sütőtökre cserélték, melynek faragott, világító változata a házak bejárata elé vagy az ablakba helyezve jelzi a gyerekeknek, hogy a „trick or treat” vagyis a „csokit vagy csalunk” varázsszó elhangzása után finomság vár rájuk.

halloween_party__2018-2.jpg

E rövid kis összefoglaló után persze még mindig érezhetnénk úgy, hogy ízléstelen dolog művérrel sminkelt sorozatgyilkosnak vagy csontváznak öltözni, a csokik és cukorkák mértéktelen fogyasztása meg amúgy sem tesz jót a fogaknak. Ez mindenkinek szíve joga, ízlések és pofonok. Ugyanakkor tény, hogy a Halloween hazánkban is egyre népszerűbb, melynek ünneplése még nem törli el a másnapi visszafogott megemlékezést a felmenőkről, barátokról, hozzátartozókról. Ráadásul a Halloween nagy-nagy pozitívuma, bármennyire ellentmondásosan hangzik is, hogy egy igazán gyerekbarát ünnepről van szó. Persze a felnőttek is dekorálnak és partiznak ilyenkor, de középpontjában mégis a gyerekek állnak, akiknek hatalmas, várva várt esemény a beöltözés, különösen ilyen felnőttes, ijesztő témákban, és az édességgyűjtés, a szomszédság járása sötétedés után.

Pontosan ez a gyerekközpontúság motivál minket is minden évben, amikor az angolos szekció megszervezi a Halloween Party-t. Idén is találtunk hát helyet az ünnepnek a naptárban és október 25-én, csütörtök délután megtartottuk a bulit 4.-6. évfolyamos tanulóink legnagyobb örömére. Jelmez-, töklámpás- és sütiversenyünkre ismét számtalan kreatív nevezés érkezett, a felvonulás és a kvíz kitöltése után pedig következett a két órán át tartó felszabadult játék a tornateremben. Volt almahalászat, késsel-villával csokievő verseny, többféle célba dobás, csontvázra nyakkendőfeltűzés, gyorsasági verseny angol szókincs gyakorlásával, szó- és képkirakó, társasjátékok, szörnytestrész-kitaláló, fotózkodás, zene és tánc, akinek pedig túl sok volt a zsibongás, kézműves foglalkozásokon alkothatott magának kitűzőket, papírtátogatót és papírdenevért. Mint minden évben, szerencsére most is nagy sikernek örvendett a program. Köszönjük a közreműködést segítőinknek, különös tekintettel 7.-8.-os diákjainkra, akik szintén lelkesen várták a programot, berendezték, dekorálták a helyszínt és levezették a játékokat. Szóval lehet a Halloween-t szeretni és utálni is, az biztos, hogy nálunk jövőre is buliznak a gyerekek!

Nagy Szilvia

halloween_party__2018-3.jpg

Vissza a hírekhez