KörnyezetBarátok

2021.06.09
Budapest 70 csapatának 350 általános iskolás diákja döntött úgy, hogy belevág a Magyar Természetvédők Szövetsége „KörnyezetBarátok” elnevezésű vetélkedőjébe, melynek döntőjét 2019. március 29-én rendezték a három legjobb csapat részvételével. Az egyik csapat az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola csapata volt.

"KörnyezetBarátok"

Csapatunk első helyen végezve megnyerte a vetélkedőt.

gyoztesek-honlap.jpg

A csapat tagjai voltak:

Jáborszki Lilla 7.a
Kelecsényi Blanka 7.a
Kovács Soma 7.b
Mészáros Bence 7.a
Rossu Tímea 7.a

A háromfordulós vetélkedőre Fodorné Branstädter Ágnes készítette föl a csapatot. A felkészítésben Frank Csaba tanár úr és Kiss Beatrix tanárnő voltak segítségére.

A vetélkedőről hamarosan bővebben is írunk, most a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján megjelent beszámolót osztjuk meg: https://mtvsz.hu/igy_valtak_a_diakok_kornyezetbaratokka

Gratulálunk a szép szerepléshez, a nagyszerű eredményhez és a kiváló felkészítéshez! Köszönjük!

Lévai András
intézményvezető

Beszámoló a KörnyezetBarátok vetélkedőről

A Magyar Természetvédők Szövetsége által meghirdetett vetélkedő olyan volt, mint egy természetismeret verseny, amely a túrázásra és a hulladékok újrahasznosítására fektette a hangsúlyt. Egy 5 fős csapattal indultunk és velünk együtt 70 csapat versengett az elmúlt 2 hónapban.

A vetélkedő 3 fordulóból ált. Az első fordulóban egy olyan feladatsort kellett megoldanunk, amely arra volt kíváncsi, hogy hogyan tudunk környezettudatosan kirándulni, mire kell ügyelni egy hátizsákba való bepakoláskor, mit tegyünk az erdőben a tábortűz során keletkezett hulladékokkal és szeméttel. Annak is utánajártunk, hogy az emberek által eldobott szemét és hulladék, mennyire környezetromboló, milyen sok idő kell ezeknek az anyagoknak a lebomlásához. Összegyűjtöttük azokat a jó praktikákat, amelyeket régen nagyszüleink használtak, ha kirándulni mentek. Akkor még nem létezett ennyi „agyoncsomagolt” termék, ezért házi praktikákkal kellett megoldani például a szendvicsek csomagolását.

A 2. fordulóban plakátot készített csapatunk a szemétégetés veszélyeiről és összeállítottunk egy túrázó zsebkönyvet diáktársaink részére. Ezután vártuk az eredményeket és nagyon örültünk, amikor kiderült, hogy a legmagasabb pontszámmal jutottunk be a budapesti döntőbe.

A döntő lebonyolítása az FKF Zrt. délpesti Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában került sor. Hatalmas vendégszeretettel fogadtak minket, ami a csodálatos helyszínnel párosulva egy nagyon élvezetes élményt adott. Megérkezésünk után csocsózhattunk, ehettünk és felkészülhettünk a versenyre. A döntőn kapott feladatok nagyon tetszettek nekünk, mert nem az asztaloknál ülve kellett bemutatni, hogy mi minden tudunk, hanem rövid jelenetekkel, élőképpel és szituációs gyakorlatokkal kellett meggyőzni a zsűrit tudásunkról.

szurkolok2-honlap.jpg

A jó kedvünket tovább fokozta a három főnyi szurkolócsapatunk, akik elkísértek minket a versenyre. A feladatok befejeztével egy büfé ebéddel kedveskedtek nekünk. Mire elfogyasztottuk a szendvicseket, megszületett a zsűri döntése is. Nagy örömünkre az Ökológusok, vagyis a mi csapatunk lett az első helyezett. Az oklevél mellett rengeteg értékes ajándékot kaptunk, amely nemcsak nekünk, hanem iskolánknak is hasznos és fontos lehet.

A program végén a Szemléletformáló Központ egyik munkatársa körbevezetett bennünket ezen a telephelyen. Megmutatta a szemét- és a hulladéklerakás módjait, beszélt az újrahasznosítás szabályairól is.

Az oktatóterembe visszatérve összepakoltunk és elindultunk haza minden jóval felszerelkezve.

Mészáros Bence József (7.a), Ökológus csapattag

gyoztesek-honlap2.jpg

 

Vissza a hírekhez