Magyar Kultúra Napja

2024.01.25
Ma már ünnepként tartjuk számon iskolánk életében a Magyar Kultúra Napját. Fontos dologról van szó, jelentősége van. Dóra Zsuzsanna pedagógus kollégánknak és az általa szervezett gyerekcsapatnak köszönhetően, minden évben megünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

 

Köszöntő a Magyar Kultúra Napján

Bizonyára mindannyian ismeritek azt a kifejezést, hogy az „ember kultúrlény”. A jelentését értjük; a kultúra az emberrel, az emberi tevékenységgel szorosan kapcsolatba hozható, emberi. Hogy kinek mit jelent a kultúra, arra jó példákat láthattatok a bejátszott részletekben, a gyerekek által előadott irodalmi részletekben. Csupa olyan dologról hallottatok, amit az ember alkot, tesz vagy művel.

Maga a szó egy latin ige, ami művelést jelent. Ha belegondolsz minden, amit csinálunk, művelünk az valamilyen formában kapcsolódik mind ahhoz a sok-sok évszázad alatt felhalmozódott ismerethez, készséghez, kompetenciához, amiről a kultúra kapcsán szó van.

 

 

Nagyon nehéz a kultúra fogalmát meghatározni. Hozzáértők szerint is legalább négyszáz féle változata, meghatározása van a kultúra fogalmának. Beszélhetünk egy népcsoport kultúrájáról, az őskori kultúrákról, az egyiptomi kultúráról, a növényi kultúrákról és így tovább. Sokféle értelemben és vonatkozásban használjuk a kultúra kifejezést. Az általánosan elterjed használatban hajlamosak vagyunk a kultúrát a magas művészetekkel azonosítani. Pedig hányszor mondjuk, hogy milyen a gyerekek viselkedéskultúrája, a munkakultúrája és még számtalan más összefüggésben használjuk, anélkül, hogy valamilyen művészeti alkotásra gondolnánk.

Az, ami a mai összeállításban elhangzott, látható volt, abban minden benne volt a kultúra fogalmának megértéséhez. Minden, amit ember alkotott, ami évszázadok alatt kialakult és értékként, normaként egy nép, népcsoport életében meghatározó igazodási pontként megmaradt. Eszenciájaként mindannak, amit egy nép a történelme folyamán megalkotott, létrehozott.

Így van nekünk a magyar nemzetnek is egy saját kultúrája, aminek tiszteletére, jelentőségére megünneplésére egy magasztos nemzeti eseményhez kapcsolódva megszületett a Magyar Kultúra Napja.

Azt a professzionális módon, de megjelenésében végtelenül egyszerű eszközökkel előadott árnyjáték, amivel összefoglalták a magyarságunkat nagyon nemzeti. Egy idegen számára is érthető módon „elmondott” üzenet rólunk. Csodálatos mennyi mindent el lehet mondani ilyen egyszerű dolgokkal. És ez is a kultúránk része.

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy minden, amit láthattatok, hallhattatok nemcsak utalás arra, hogy a kultúra mennyire emberi valami, hanem arra is figyelmeztet, nektek is dolgotok van vele. Nemcsak megfigyelni, megtanulni, hanem nektek is művelnetek kell. A legegyszerűbb dolgokra gondoljatok; hogyan beszéltek, hogyan szóltok a másikhoz, a felnőtthöz?

Mennyire választékosan használod a szavakat? Gondolj csak bele, hányszor vagy tiszteletlen, sértő azzal ahogy megszólítasz valakit, amikor csúnyán vagy trágárkodva beszélsz a társadhoz. Azzal nem a kulturáltságodat mutatod.

Elhangzott a műveltség szó, ami leginkább a kulturáltság mérője lehet.

Az hogy megismerj egy kultúrát ahhoz sok mindent meg kell tanulnod. Amikor tanulsz műveled magad. Megismersz más kultúrákat, és az jó. De leginkább a saját nemzeted kultúráját ismerd, mert az a kapocs a múlttal, úgy tudod felismerni az értékeit és abból adódnak a feladataid.

Vigyázni kell a nemzeti kultúránkra. Ma, amikor sok értéktelen is eljut hozzánk más kultúrákból a világ bármely pontján elérhető médiákból, veszélybe kerülhetnek a saját hagyományaink értékei. A sokszor csak üzleti megfontolásból népszerűsített más kultúrák szokásai - bár érdekesek, de éppen harsányságukkal, erőszakos tolakodásukkal - elnyomják azokat az értékeket, ami a mi kultúránk sajátjai. Nemzeti hagyományaink mindennél értékesebbek, sokkal jobban kell vigyázni rájuk. Ez is a feladatunk.

A kultúra nagyon fontos a leghétköznapibb értelemben is, nemcsak akkor, amikor leülünk megünnepelni. Gondoljátok végig és vigyázzatok arra miként viselkedtek. A viselkedésetek képet mutat a kulturáltságotokról. Mennyit tanulsz, mennyit adsz vissza abból, amit megtanultál az a műveltségedet, a kulturáltságodat mutatja. Az ember kultúrlény.

Jó, hogy Dóra Zsuzsa néni kitalálja ezt az eseményt és évente alkalmat talál a kultúránk ünneplésére.

Köszönjük Zsuzsa néni, köszönjük Blanka néni és köszönjük gyerekeknek, akik segítettek az ünneplésben!

L. A.

Az ünnepi eseményről Benke "Joe" készített videófelvételt. A felvétel innen érhető el: Magyar Kultúra Napja

Vissza a hírekhez