Magyar Kultúra Napja, 2019

2021.06.09
Az elmúlt tanévben rendeztünk először tagozati szintű programot a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. Az idén - a felsős tagozati gyűlés részeként - ismét műsorral készültek a tanulók erre az alkalomra. Erről az eseményről tudósít bennünket Nagy Szilvia tanárnő.

himnusz.jpg

A Magyar Kultúra Napja 2019

Ha azt a szót halljuk „kultúra”, kinek mi jut eszébe? A szótár szerint egy közösség, társadalom életmódjának, életfelfogásának, szokásainak, hagyományainak, szellemi és tárgyi értékeinek, javainak összessége. Én a kultúráról két dologra asszociálok elsőre: arra, hogy hogyan viselkedünk egymással, például köszönünk, ha találkozunk, vagy azt mondjuk „egészségedre”, ha valaki tüsszent, illetve művészeti ágakra, filmekre, könyvekre, színházra. De gondolhatnék ezer más példára is, úgyhogy szűkítsük kicsit a kört!

Ha azt mondom „magyar kultúra”, mire gondolunk? Nekem például beugrik egy matyó hímzéses ruhát viselő néptáncos, aki Herendi étkészletből kanalazza a pörköltet Hollókőn, miközben a 100 Tagú Cigányzenekart hallgatja a rádióban. Azért ez elég magyar, nem?! Még ha talán kicsit sztereotipikus is. De ha holnap kérdezné valaki, talán már más ugrana be, hiszen van miből válogatni! Nemzeti kultúránk bőséggel szolgál példákkal arra, hogy milyen is a magyar. Gondolhatunk művészeti ágak sokaságára, legyen szó irodalomról, filmekről, zenéről, képzőművészetről, az ezekben kiemelkedőt alkotó nagy neveinkre, tudományágakra híres-neves tudósaink korszakalkotó találmányaival, világhírű sportolóinkra, történelmünkre, nyelvünkre, vagy finom pirospaprikás ételeinkre, s még sorolhatnám.

De vajon hányunknak villant be a Himnusz elsőként? S ha úgy kérdeztem volna, mi jut eszünkbe a Magyar Kultúra Napjáról? Így már talán gyorsabb a képzettársítás, hiszen az 1989 óta január 22-én ünnepelt alkalmat a Himnusz emlékének szentelték. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban ezen a napon fejezte be kéziratát.

magyar_kultura_napja_2019.jpg

Iskolánk is fontosnak tartja a hagyományokat, ezért az ünnep alkalmából szántunk is egy órát a megemlékezésre, kulturális értékeink tudatos megőrzésére és gazdagítására, amit persze máskor sem feledünk, de most mindez kiemelt hangsúlyt kapott egy kis műsor keretében a tornacsarnokban. Néhány vállalkozó szellemű 5., 6. és 7. osztályos tanulónk versrészleteket szavalt, valamint a vers születésével kapcsolatos érdekességeket mesélt, a prózai szövegek között pedig kivetítőn csodálhattuk Czakó Ferenc különleges homokanimációit, hallgatva közben Radnóti Miklós és József Attila megzenésített verseit. A műsor második részében énekkarunk egy magyar népdalt énekelt, majd színjátszóink adtak elő további idézeteket és egy rövid magyar népmesét. A műsor összeállítása Dora Zsuzsa munkáját dicséri, de segítségére voltak még továbbá Budai Blanka (énekkar), dr. Szerényi Mária (színjátszók), Sipos Orsolya és Juhász Katalin (a műsor betanítása) is. Munkájukat és az előadásokat ezúton is köszönjük!

Nagy Szilvia

Vissza a hírekhez