Olvasás világnapja

2023.09.08
Még ilyen sem volt az iskolában, pedig a UNESCO már 1965-ben kijelölte szeptember 8-át az olvasás világnapjává. Miután már második éve kiemelt nevelési feladatunknak tartjuk az olvasási szokások kialakítását és fejlesztését, jó alkalomnak gondoltuk az olvasás világnapján a könyvolvasást programként megszervezni.

Könyvet olvasnak a 6.b-sek a testnevelés órájukon.

Ma mindenki olvasott...

 

Tavaly határoztuk el, hogy amit lehet megteszünk azért, olvassanak könyveket a gyerekek. Az olvasás - a szórakoztatás mellett - elengedhetetlen eszköze az eredményes tanulásnak is. Fontos tehát, hogy a gyerekek szeressenek olvasni. 

Dóra Zsuzsa kolléganőnk "hozta" a remek ötletet; mindenki hozza be a kedvenc könyvét, olvasnivalóját és a szűcs induló elhangzása után "Dobj el mindent, és olvass!". Tíz percig. Függetlenül attól, hogy éppen milyen órán vannnak a gyerekek - mindenki (gyerek és felnőtt is) olvassa a kedvenc könyvét. Természetesen az olvasni még nem tudó elsősöknek segítségre volt szüksége; nekik a tanító nénik olvastak egy közösen kiválasztott mesekönyvből.

Magunk sem gondoltuk volna, mekkora sikere lesz az "akciónak". Szeptember 8-án (ha még nem mondtam volna az Olvasás világnapján) két alkalommal indítottuk el a szűcs indulót. Meglepő, de felemelő érzés volt végig menni a tantermeken, az épületben; mindenhol csönd volt és kivétel nélkül mindenki elmélyülten olvasott. 

A gyerekek nagyon lelkesek voltak és szeretnék, ha több ilyen alkalom lenne. A kollégák is elégedetten köszönték meg Zsuzsának a remek ötletet. Azt hiszem ezek az alkalmak, kiváló lehetőségek lesznek az olvasás megszerettetésének. Köszönjük Zsuzsának a kezdeményezést, a szervezést és a magyar munkaközösségnek az ötlet felkarolását. Ez volt az idei tanév első alkalma az olvasást megszerettető programunknak. Gratulálunk! Nagyszerűen sikerült!

Lévai András, igazgató

Vissza a hírekhez