Pénzügyek mindenkinek

2023.04.30
Április 27-én és 28-án voltak az idei év témanapjai. Az idén nem a környezeti nevelés volt a téma, hanem a legalább annyira fontos pénzügyi ismeretek. Ökoiskolaként azért a környezetvédelemről se felejtkeztünk el, hiszen fontos, hogy minél hamarabb szembesüljenek azzal, hogy a környezettudatos magatartás és a pénztárcánk kéz a kézben jár. 

 

Témanapok pénzügyi ismeretekkel

Egész pontosan 10 év telt el azóta, hogy elkezdtük tanulóink pénzügyi tudatosságának formálását. Ebben a 10 évben igyekeztünk minden olyan lehetőséget kihasználni, amellyel fejleszthettük tanulóink pénzügyi kultúráját. Ebben a tanévben végül elértük azt, hogy az összes gyerek részt vett a Pénz7 tanóráin. Még a legkisebbek is betekintést nyerhettek azon a héten a pénz világába a Fáy Alapítvány távoktatási anyagainak és mesetréningjeinek köszönhetően. A 2. évfolyamtól valamennyi diákunk eljutott az alapítvány OK Központjába, ahol különböző élménytréningeken vettek részt. 5 pénzügyi témájú versenyen több, mint 200 gyerek vett részt, amelyek során kimagasló eredmények is születtek. Aktívan működnek a szakkörök a 3., 4. és az 5-6. évfolyamon. Nem utolsó sorban pedig elértük azt, hogy az idei tanévtől a pénzügyi ismeretek önálló tantárgyként is megjelenik a tanrendben. Ezek miatt választottuk az idei témahét témájának is a pénzügyi ismereteket. Kíváncsiak voltunk, hogy azt a sok-sok pénzügyi ismeretet, amivel a tanév során találkoztak, mennyire tudják alkalmazni játékos, interaktív feladatok kapcsán. 

Ha már annyit foglalkozunk iskolánkban a pénzügyekkel, akkor itt volt az ideje, hogy az iskolának saját pénze legyen. Ezt a gondolatot kapcsoltuk össze a témahéttel és lett a témahét közvetlen előzménye, hogy pályázatot hirdettünk az iskola saját pénzének megtervezésére. Számtalan kiváló pályamű érkezett, amiket az aulában állítottunk ki. A jobbnál jobb tervek közül közönségszavazással választottuk ki az iskola pénzét. A kiállítás ideje alatt a pályaművekre mindenki szavazhatott. Több pályamű is esélyes volt a megtisztelő címre, de a legtöbb szavazat a Szus-ra érkezett, így 2023. áprilisától az 1 Szus a "hivatalos" pénznemünk. Az "1 SZUS" grafikai tervét Ecsedi Noa 8.C osztályos tanuló készítette.

A témanapokra már hónapokkal előbb kialakultak a csapatok. Ahány osztály annyi csapat. Azzal a különbséggel, hogy a csapatok vegyes korösszetételűek; minden csapatban minden évfolyamból vannak gyerekek, és minden csapatnak egy-egy nyolcadikos tanuló a felelős vezetője. Természetesen a csapatoknak van felnőtt vezetője is, de a programokon, a feladatok megoldásában a nyolcadikos tanulók az irányítók. 

 

 

A két naposra tervezett témanapok első napja iskolai körülmények között zajlott. Négy foglalkozást terveztek a pedagógusok a délelőttre. A feladat helyszínekre forgószínpadszerűen mentek a csapatok. A 4 helyszínen a készpénzzel, a korszerű fizetőeszközökkel, a családi költségvetéssel és a takarékossággal foglalkoztak. A feladatok jó megoldásaiért "munkabért" kaptak, természetesen Szus-ban, vagyis pénzben. Lehetett azonban nyerni vagy veszíteni, hiszen nem volt elég a feladatok eredményes megoldása, hanem a rendelkezésre álló tőkéből pénzügyi játékok kapcsán kockáztatni is kellett. A verseny végeredménye nemcsak a csapatok ügyességétől, tudásától függött, hanem fontos szerepe volt az eredmény kialakulásában a kockáztatásnak is. Hihetetlen leleményességgel és ügyességgel kockáztattak a csapatok, különösen a második napi akadályversenyen.

 

 

A második nap - szintén az évtizedes hagyománynak megfelelően - külső helyszínen zajlott. Pénteken az egész iskola felkerekedett és beosztott időrendnek megfelelően a csapatok elbuszoztak a visegrádi Mogyoró-hegyre. Mogyoró-hegyen kétirányba, de ugyanazon a feladatsoron és pályán haladtak végig a csapatok. 

A szórakoztató és leleményes ügyességi feladatok szerves része volt téteket tenni a várható eredményre. A szellemes ügyességi feladatok, a kockáztatás izgalma, a kellemes környezet és nem utolsósorban a szép tavaszi időjárás garantálta a jóhangulatot. Azok a csapatok, akik korábban indultak természetszerűleg hamarabb fejezték be a versenyt, majd indultak vissza az iskolába. Az utolsó csapat is időben, még négy óra előtt visszaérkezett. Hasznosan és élményekkel gazdagodva tértek vissza a csapatok. Teljes nap volt. 

 

 

Minden évben, így most is egy nagy, közös ünnepléssel és díjak átadásával zártuk a programot, ahol a Fáy Alapítvány képviseletében Csufor Lilla, képzési igazgató és Nagy-Máthé Andrea oktatási menedzser ajándékokat adott át a 24 csapatkapitánynak és helyetteseiknek. Köszönjük szépen nekik a támogatást, és a 10 év közös munkáját. Bízunk benne, hogy még sok éven keresztül meg tudjuk őrizni ezt a jól működő munkakapcsolatot.

A kiválóan sikerült témanapok szervezését elsősorban Kiss Beatrix, Fodorné Branstädter Ágnes és Budai Blanka néninek köszönjük. Természetesen mindenkinek - felnőttnek és gyereknek egyaránt - köszönettel tartozunk, akik akár az előkészítésben, akár a lebonyolításban hozzájárultak a témanapok sikeréhez. Köszönjük!

Fodorné Branstädter Ágnes mesterpedagógus és Lévai András igazgató

Az első napon készült képek

A második napon készült képek

Vissza a hírekhez