Pénzügyi mese

2022.09.30
A pénzügyi nevelés az iskola szinte valamennyi évfolyamán megjelenik. Az OTP Fáy Alapítványa munkatársai egy mesejátékba ágyazottan adtak pénzügyi ismereteket a másodikosoknak szerda délután. A kiválóan felkészült és előkészített program emlékezetes esemény volt a másodikosoknak. A programról Fodorné Branstädter Ágnes készített rövid összefoglalót és képeket.

 

Pénzügyi mese-játék

Az elmúlt két-három évben azt tapasztaltam, hogy napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a középiskolák mellett az általános iskolai pénzügyi nevelés. Ma már számos fórum, alapítvány, internetes weboldal, applikáció segíti azokat a pedagógusokat, akik nyitottak a napi alapkészségek fejlesztése mellett ezzel a területtel is foglalkozni. Természetesen ennek a nevelésnek a mennyiségét és minőségét befolyásolja az intézmény arculata, a tantestület és az iskola vezetése. Az pedig, hogy ez mennyire sikeres, azon múlik, hogy az intézmény mennyire válik elkötelezetté a gazdasági neveléssel kapcsolatban, nyitott-e az új ismeretek befogadására, keresi-e a lehetőségeket, kapcsolatokat, hogy a gyerekek számára érdekesebbé, elfogadhatóbbá tegye a pénzügyi kultúra fejlesztését. Nagyon sok szakmai fórumon hallottam és én is azt gondolom, hogy minél kisebb korban kezdjük el a pénzügyi nevelést, annál nagyobb az esélye annak, hogy ezek a gyerekek felnőtt korban tudatosabban fognak bánni a pénzzel. Iskolánk 10 éve működik együtt az OTP Fáy András Alapítvánnyal, akik az élménypedagógia módszerével rendkívül hatékonyan foglalkoznak már a legkisebb korosztállyal is.

Szeptember 28-án délután, vidám hangulatú pénzügyi tréningen vettek részt második osztályos tanulóink. Nem is ünnepelhettük volna méltóbban a Népmese Napját, hiszen az alapítvány trénerei a „Holló Jankó” című népmese segítségével ismertették meg a gyerekeket olyan alapvető pénzügyi fogalmakkal, mint a bevétel, kiadás, munkabér (fizetés), megtakarítás. A program második felében pedig a meséhez kapcsolódó interaktív, játékos feladatokkal mélyítették el a gyerekek új ismereteit. Mi felnőttek, akik végig néztük ezt a programot, azt láttuk, hogy a 80 gyerek felszabadultan, jó kedvvel vett részt a foglalkozáson. Lelkesek, aktívak voltak és hiába volt délután, a fáradtság egyáltalán nem látszódott rajtuk. Amikor pedig számot kellet adni a megszerzett tudásról, természetesen ezt is játékos formában, kiválóan szerepeltek.

Köszönjük szépen a Fáy Alapítvány trénereinek, hogy egy igazán emlékezetes délutáni programmal gazdagították iskolánk pénzügyi nevelésre irányuló programját.

Fodorné Branstädter Ágnes

 

 

A délutánról készült fotók jól visszaadják a játék hangulatát. A gyerekek érdeklődve, jó hangulatban vettek részt a játékos tanulásban.

 

Vissza a hírekhez