Szűcs nap, 2023

2023.06.22
A diákönkormányzat javaslatára és szervezésében tanév végén tartjuk a Szűcs napot. Az utolsó hétre tervezett jó hangulatú délelőtt a névadóval kapcsolatos feladatokról és ismeretekről szól, valójában ezen a derűs napon a mozgásé és a játéké a főszerep. Ezt a programot a gyerekek szervezik a gyerekeknek. Persze némi felnőtt segítséggel, de az ötletek, a játékok a gyerekektől a gyerekeknek szólnak. Idén a két tagozat külön koncepció alapján szervezte a programokat. Az alsósok az iskola falain belül és az udvaron, a felsősök az iskola pár kilométeres körzetében játszottak. Erről a napról számolnak be a főszervezők, Besencziné Rozsnyay Adrienn és Földvári Ágnes.

 

Szűcs nap - alsó tagozat

Június 14-én szerdán került sor iskolánk együttjátszós nagy napjára a Szűcs napra.

Az alsó tagozatosoknak házon belül kerekedtek a programok. A nagyudvaron és a sportpályán lehetett fagyigombócokat keresni és számlálni, a Szín lottón szerencsét próbálni, Farkincavadászaton kergetőzni, kő-papír-ollóval átalakulni különböző állatokká, vagy éppen Smile-vá változni osztályszinten.

A kisudvari részen Festőművészek ténykedtek és közös erővel reprodukáltak egy rejtett képet, míg a tornateremben a csapatok együttesen hullámoztatták a babzsákokat a kiindulópontból a célig.

A cél ezen a napon az összefogás és együttműködés megélése volt, ami vidám hangulatban valósult meg.

Besencziné Rozsnyay Adrienn

Besenczi Adrienn szervező munkáját Sélley Gabriella tanítónő segítette. Köszönjük  nekik a jó hangulatú délelőttöt.

 

 

 

Szűcs nap - felső tagozat

A felső tagozat (12 osztály) diákjainak osztályonként, 12 helyszínen kellett ügyességi-sport- és logikai feladatokat három óra intervallumban elvégeznie.

Az osztályok helyszínről helyszínre jártak térkép és itiner alapján, ahol egy fekete Szűcs-dobozt kellett megtalálniuk, amelyben az adott helyszínen elvégzendő feladat leírását találhatták meg. A dobozban egy betű is el volt rejtve, amiket a játék végén összeolvasva egy mondat került megfejtésre: SZŰCS NAP VAN MA! A helyszínekre eszközöket vittek magukkal, amiket az adott feladatok elvégzéséhez szükséges volt használniuk.

A helyszíneken körülbelül 15 percet tölthettek a diákok a doboz keresésével, a feladatok megoldásával, az eredmények rögzítésével, melyhez egy Szűcs-napló adta az alapot.

Az osztályokat a DÖK képviselői irányították, koordinálták, az osztályfőnöknek kísérő szerep jutott.

A feladatok sokrétűeknek bizonyultak, volt közte fák körüli osztály szlalomozás összekötött lábbal, játszótéren Föld láva játék, amikor is vezényszóra fel kellett mászniuk bármilyen játszóelemre, a földön nem lehetett a lábuk. Feladatként szerepelt az iskola melletti Mókus Ligetnél elvégzendő elméleti feladat, de szívesen céloztak kosárpalánkra a lila játszótéren is. A közelben lévő lakóparki magaságyásoknál kérdésekre kellett válaszolniuk, amivel rejtetten megszemlélhették, milyen zöldségek-gyümölcsök vannak a lakók gondjaira bízva.

A feladatok között matematikai feladványok, pingponglabda kanálban való hordozása, játszótér kerületmérése, iskolai fotó-puzzle kirakása, vagy például hullahopp karika átadása is szerepelt.

A cél az volt, hogy az osztályok egységesen, összefogva, csapatként működjenek együtt, és tudásuk legjavát adva végezzék el az iskola környéki helyszíneken játékos formában a feladatokat.

A diákokat és osztályfőnöküket megkérdezve, szerették a feladatsorokat, lelkesen keresték a Szűcs-dobozokat, amiket néha nem oda tettek vissza, ahol megtalálták őket, ezért a következő csapatnak nehezített dolguk volt, de nem estek kétségbe, mert vészhelyzet napló biztosította azt, hogy ilyen esetekben is el tudják végezni a kiírt feladatot. 

Az eredmények kiértékelése és kihirdetése szeptemberben történik, de mivel nem verseny volt, ezért csupán tájékoztató jellegű lesz.

Földvári Ágnes

Köszönet Áginak a tartalmas délelőtt megszervezéséért.

Vissza a hírekhez