Tervezz bankjegyet!

2022.03.20
Az iskolánkban évtizedes hagyománya van a pénzügyi ismeretek oktatásának. Nálunk már nem is Pénz7, sokkal inkább Pénz hónap van. A pénzügyi ismeretek oktatásához szerettünk volna kedvet kelteni a bankjegytervező pályázatunkkal, amit az Észak-Budapesti Tankerület mindkét kerületében meghirdettünk a 3-4. és 5-6. osztályos tanulóknak.

 

Bankjegytervező pályázat

Iskolánk 2012-ben kezdett el foglalkozni az általános iskolás korú gyerekek pénzügyi nevelésével. 2021 óta az a célunk, hogy nemcsak saját tanítványainkat, hanem a tágabb környezetünk, Újpest diákjait is bevonjuk különböző pályázatok, rendezvények szervezésével a pénzügyi kompetencia fejlesztésébe. 

Januárban hirdettünk meg az Észak Budapesti Tankerületi Központ régiójába tartozó  3-4. és az 5-6. osztályos gyerekek számára egy bankjegytervező pályázatot. A pályázattal nemcsak a kreativitás fejlesztése volt a célunk. Napjainkban ugyan egyre hangsúlyosabb a készpénzkímélő pénzügyi magatartás formálása, mégis azt gondoljuk, hogy ebben az életszakaszban fontos, hogy a tanulók megismerjék bankjegyeinket. Ne csak az ezeken található grafikai megoldásokat, hanem azokat a látható vagy tapintható elemeket is, amelyekkel védjük bankjegyeink biztonságát. Bármilyen szabadkézi technikával dolgozhattak, pl. lehetett grafika, festmény, vegyes technika vagy kollázs. Használhattak ceruzát, filctollat, vízfestéket, pasztellkrétát, különböző típusú hulladékokat, vagy akár dombornyomat készítőt. Az alkotások elkészítésekor a gyerekeknek a bankjegyek mindkét oldalát meg kellett terveznie. A versenyre 27 pályamunka érkezett be, elsősorban újpesti diákoktól. A zsűri 15 alsós és 12 felsős munkát értékelt.

A pályázat támogatója, zsűrizője és a díjak felajánlója az OTP Fáy András Alapítvány, aki elsősorban az általános- és középiskolás diákok pénzügyi-gazdasági ismereteinek bővítésével foglalkozik élményalapú tudásátadáson keresztül. Az osztályoknak játékos gyakorlatokat tartalmazó jelenléti tréningeket tart és digitális tananyagokat biztosít. A bankjegypályázat remekül illeszkedik az Alapítvány élményalapú pénzügyi szemléletformálási céljaihoz, ezért szívesen támogatta; és nagy örömöt okozott a sok igazán kreatív, ugyanakkor pénzügyi szempontból is átgondolt bankjegyterv.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és az alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójára a nemzetközi hátterű Pénz7 időszakában, március 9-én került sor az Újpesti Kulturális Központban. A rendezvényt Lévai András, az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskola intézményvezetője nyitotta meg. A díjakat Rab Titanilla, az OTP Fáy András Alapítvány képzési csoportvezetője valamint Fodorné Branstädter Ágnes mesterpedagógus, a pályázat megálmodója adta át. A kiállítás a kulturális központban március végéig minden érdeklődő számára megtekinthető.

                                                                       Fodorné Branstädter Ágnes, mesterpedagógus

Vissza a hírekhez