Zene Világnapja

2021.06.09
Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította.

zene_vilagnapja.jpg

Yehudi Menuhin
(1916 -1999)

A hegedűművész szerint meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.

1975-ben Yehudi Menuhin ezekkel a szavakkal köszöntötte A zene világnapját: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”

Forrás: Csabai Máté, Miért ünnepeljük a zene világnapját c. írása alapján.
Megjelent a fidelio.hu internetes oldalon 2018.10.01

cikk-zenehatasa.jpg

A zene világnapja az iskolában

Dübörög a zene, az osztály mozog, és zeng minden.

Hogy a zene nem hagyja érintetlenül az embert, az szinte tapintható volt ezen a napon, október 1-jén, a Zene Világnapján a suliban. Jártak a lábak, lendültek a karok, ritmusra mozdult minden és mindenki. A nap folyamán a szünetekben a Zene volt az úr. Az osztályok, az általuk választott zeneszámokat hallgathatták. Így derült ki egymás számára, milyen színes is az ízlésvilágunk. A paletta igen széles volt, az AC/DC –től kezdve Queen-en keresztül a Napoleon Boulevard-ig 24 szám tette lüktetővé ezt a napot.

A program ötletgazdája Mayerné Somogyi Márta volt.

Besencziné Rozsnyay Adrienn

Vissza a hírekhez